Soijabolognese

 

Jo 22.9 mainitsemani flunssa venyikin viikon mittaiseksi. Parannuttuani hoidettavia asioita oli kertynyt sen verran paljon, etten ole ehtinyt päivittää blogia viikkoon. Ehdin kuitenkin ideoida aika monta juttua, joten tästä lähtien postauksia tulee taas tiuhempaan tahtiin :) Lisäksi sain sunnuntaina Yhdysvaltojen matkamme kuvat koneelleni, joten pian on luvassa juttua myös siitä!

 

Tämän kerran resepti ei ole omaperäisimmästä päästä, sillä varmaan melkein jokainen kasvisruokaa tehnyt on varmaan kokeillut joskus soijabolognesen valmistamista. Jotkut lisäävät siihen kirsikkatomaatteja, toiset porkkanaraastetta ja selleriä. Jonkinlainen soijabolognese taisi itse asiassa olla ensimmäinen kasvisruoka, jonka opin tekemään lopetettuani lihansyönnin 12-vuotiaana. Kastikkeeseen tuli soijarouheen lisäksi ainakin porkkanaraastetta ja ketsuppia.

 

Ruokalajin tuttuudesta huolimatta halusin kuitenkin jakaa teidän kanssanne tähän asti parhaaksi toteamani variaation tästä klassikosta. Tämän yksinkertaisen, tomaattisen kastikkeen jujuna on kypsäksi keitetyn soijarouheen paistaminen pannulla mausteiden kanssa. Vielä herkumpaa kastikkeesta tulee, kun mukaan laittaa tuoreita herkkusieniä makua tuomaan. Myös aurinkokuivatut tomaatit sopivat kastikkeeseen.

 

Viime kerralla kokeilin ensimmäistä kertaa esimerkiksi Voisilmäpeliä-blogissa hehkutettuja italialaisia Mutti-merkkisiä säilyketomaattituotteita, ja voin kyllä suositella niitä lämpimästi! Murska ja pyree olivat tuoreemman ja täyteläisemmän oloisia niin ulkonäöltään kuin maultaankin edullisempiin vaihtoehtoihin verrattuna.

 

Italiasta puheen ollen, luin juuri Wikipediasta, että alkuperäisessä ja virallisessa bolognalaisessa bolognese-kastikkeessa tomaatti näyttelee vain pientä roolia. Tomaattipohjainen kastike tunnetaan bolognesen nimellä Italian ulkopuolella – ja Italian turistialueilla.


Paras soijabolognaise (4-5 annosta)

1 dl tummaa soijarouhetta

1 tölkki tomaattimurskaa (400-500 g)

1 tölkki tomaattipyrettä (140 g)

4-5 keskikokoista herkkusientä

1 sipuli

2 valkosipulin kynttä

Soijaa, hunajaa ja mausteita italialaisen keittiön oppien mukaan

(6-7 kpl aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä)

 

Pilko sipulit, valkosipuli ja herkkusienet. Paista ne pannulla öljyssä hunajan, soijan ja mausteiden (mustapippuri, basilika, oregano) kanssa melkein valmiiksi.

 

Keitä soijarouhe kypsäksi kahdessa desissä vettä. Laita mausteeksi soijaa, hunajaa, basilikaa ja oreganoa. Kun soijarouhe on valmista, valuta ylimääräiset vedet pois siivilän avulla. Lisää soijarouhe pannulle sipulien ja sienien sekaan. Lisää tarvittaessa mausteita ja paista kunnes pannulla ei ole enää nestettä.

 

Vaihda pannu kattilaan, ja laita sinne soijarouhe-sipuli-sieniseos, tomaattimurska ja -pyree. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Anna kastikkeen hautua liedellä vähintään 10-20 min. Hauduttelemalla maku syvenee.

 

Jos haluat kastikkeeseen aurinkokuivattuja tomaatteja, lisää ne vasta aivan loppuvaiheessa. Aurinokuivatut tomaatit nimittäin menettävät makunsa hauduttamisen myötä.

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s