Hiljaa hyvä tulee, eli tie ohueen ja rapeaan pizzapohjaan

Pizza on yksi niistä ruoista, joista tulee tasaisin väliajoin vastaan sekä todella hyviä että todella huonoja versioita. Parhaimmillaan jokainen suupala on puhdasta gourmeeta – tuoreita, ensiluokkaisia raaka-aineita huolella tehdyllä, rapealla pohjalla. Pahimmillaan kyseessä on raa’alla sipulilla ja tomaatilla, purkkiherkkusienillä ja  puolella kilolla juustoraastetta kuorrutettu käntty.

Näkemyseroja löytyy myös kotikeittiöissä. Toisille riittää se, että pohja on kutakuinkin kypsä ja täytteitä saa kasata sen päälle niin paljon kuin sielu sietää. Toiset taas tarvitsevat hommaan vähintään paistokiven ja kaksi vuorokautta aikaa.

Jälkimmäistä hifistelyä ja antautumista edustaa esimerkiksi Voisilmäpeliä-blogin pizzaohje – jota aion kokeilla vielä jonain päivänä. Tähän asti olen kuitenkin kulkenut keskitietä ja pärjäillyt hyvin alla löytyvällä reseptillä. Pohjasta ei tule palaa taivasta, mutta ihanan ohut ja rapea kuitenkin. Täytteiden kohdalla olen huomannut, että yksinkertainen on parasta: kirsikkatomaatit, aito mozzarella ja basilika riittävät.

Kuvassa näkyvä pizza herkuteltiin oikeastaan jo uudenvuodenpäivänä, mutta ohje sopii kyllä jokaiseen päivään jolloin voi ottaa vähän hitaammin.

Pizzaan tulevan tomaattikastikkeen voi tehdä samalla kun odottelee taikinan kohoamista.

Tomaattikastike

1 tlk paseerattua tomaattia (suosittelen Muttia)

1 tlk tomaattipyreetä

1 sipuli

2 kynttä valkosipulia

mausteita(soijaa, hunajaa, oreganoa, basilikaa, mustapippuria)

Kuullota sipulit kattilan pohjalla, lisää murska ja mausteet. Keitä kastiketta hiljaisella lämmöllä kasaan vähintään vartin ajan.

Pizzapohja (kolmeen pizzaan)

1,5 dl vettä

ripaus suolaa, ripaus sokeria, ripaus kuivahiivaa (hieman alle kolmannes annospussista)

n. 4 dl vehnäjauhoja

1 rkl ruokaöljyä

Liuota suola ja sokeri lämpimään veteen. Lisää noin puolet jauhoista, joihin kuivahiiva on jo valmiiksi sekoitettu. Kun jauhot ovat sekoittuneet taikinaan, lisää loput jauhot ja öljy.

Vaivaa taikina kunnolla ja jätä se pariksi tunniksi lämpimään paikkaan nousemaan. Laita kulhon päälle muovikelmua tai -pussi jotta taikina pysyy kosteana.

Leivo taikinasta 3 pullaa ja anna niiden vielä kohota muovin alla.

Litistä pullat ja pyörittele ne jauhotetulla leivinalustalla pyöreäksi. Käännä pulla ja jauhota se toiseltakin puolelta. Kaulitse taikina (hyvin) ohueksi.

Lisää täytteet ja paista 225-250 asteisessa uunissa viitisen minuuttia eli kunnes juusto ja pohja ovat saaneet hieman väriä pintaansa.

Pohjan ohjeen olen löytänyt pari vuotta sitten netistä, alkuperäisen osoitteen olen valitettavasti unohtanut.

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s