Tattarisalaatti

Kuvan pääroolia havitteleva porkkanaraaste ei edes sopinut kovin hyvin salaatin kanssa. Muut kuvat olivat kuitenkin (oletettavasti kokin nälkäisyyden takia) turhan epätarkkoja täällä esiteltäviksi.

Täällä kaavailemani talvisalaattiprojekti on vihdoin nytkähtänyt käyntiin. Päätin aloittaa tattarista, jonka makuun olen tykästynyt tuore- ja uunipuurojen, crêpejen sekä blinien myötä. Tattarin voimakas maku on mielestäni ihanan omalaatuinen. Wikipedia tiesi kertoa, että tattari on myös ns. täydellinen proteiini, eli se sisältää kaikki ihmisen tarvitsemat aminohapot. Hyvää ruokaa kasvissyöjille siis :)

Yritin pidättäytyä mahdollisimman pitkälle talviraaka-aineissa. Vain kirsikkatomaatit lisäsin mukaan väriä tuomaan. Salaatin seuraksi tein Kuvataideakatemian Kasvisbaarin innoittamana wasabi-kermaviilikastiketta. Ihan täydellistä siitä ei tullut, mutta hyvää ja salaattiin sopivaa kuitenkin. Itse salaattiin olinkin sitten todella tyytyväinen: helppoa, herkullista, täyttävää ja vieläpä edullistakin.

Blogi hiljenee nyt loppuviikoksi päälle painavien opiskelukiireiden takia. Toivottavasti jaksatte tämän voimalla ensi viikkoon – nähdään taas silloin! :)

Tattarisalaatti (1 iso tai 2 pientä annosta)

1 dl marinoituja kikherneitä

1 dl tattarisuurimoita

fetaa 1/5 – 1/4 150 g paketista

n. 6 kpl kirsikkatomaatteja

1-2 cm pätkä suolakurkkua

Jos käytät kuivattuja kikherneitä: Liota herneitä kattilassa yön yli (8-12 h). Vaihda vesi, ja laita kattila liedelle. Keitä herneitä voimakkaasti 15 minuutin ajan  ilman kantta – näin haitalliset lektiinit tuhoutuvat. Vaihda vesi vielä kerran ja anna herneiden keittyä kypsiksi hiljaisella tulella. Kypsymisessä kestää 1 – 1,5 tuntia.

Huom! Älä lisää keitinveteen suolaa, se hidastaa herneiden kypsymistä.

Säilykeherneiden kohdalla voit siirtyä suoraan marinointiin. Sekoita kikherneisiin oliiviöljyä, sitruunamehua, suolaa, mustapippuria, hienonnettua valkosipulia ja kuivattua basilikaa. Marinoidut herneet voi syödä hetikin, mutta niiden maku paranee, jos ne saavat maustua parin tunnin ajan.

Tattarin kypsyminen sujuu jo nopeammin, ja keitinveteen saa lisätä suolaa :)

Kiehauta 3 dl vettä kattilassa. Lisää veteen tattarisuurimot, jotka olet huuhdellut ensin kuumalla, sitten kylmällä vedellä. Keitä suurimoita maltillisella lämmöllä noin 10 minuutin ajan tai kunnes vesi on imeytynyt suurimoihin. Anna suurimoiden hautua vielä hetki kannen alla. Salaatinviileiksi suurimot saa huuhtelemalla ne siivilässä kylmällä vedellä.

Sekoita tattariin joukkoon marinoidut kikherneet, pilkottu feta ja suolakurkku sekä halkaistut tomaatit. Lorauta sekään vielä hieman kylmäpuristettua rypsi- tai oliiviöljyä ja viimeistele annos wasabi-kermaviilikastikkeella.

Wasabi-kermaviilikastike

En katsellut suhteita kovinkaan tarkkaan kastiketta tehdessäni. Lisään ne tänne kun teen kastiketta toisen kerran :)

200 g kermaviiliä

1 tl wasabia

1 tl dijon-sinappia

1 til sitruunamehua

ripaus sokeria ja suolaa

hieman vettä rakenteen notkeuttamiseksi

Tasaisinta kastikkeesta tulee sauvasekoittimen avulla.

Ps. Jos kokeilette reseptiä, kertokaa ihmeessä mielipiteenne!

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s