Arkisushia

kimbap03

Helsingin Sanomien Ruokatorstaissa kerrottiin toukokuun alussa kimbapista, korealaisten vastineesta maki-sushille. Kumpikin kääritään merileväarkkiin – herkkujen ero löytyy vasta rullan vihreän pinnan sisältä. Siinä missä maki-sushi sisältää raakaa kalaa ja raakoja vihanneksia, löytyy kimpabin seesamiöljyllä maustetun riisin välistä kypsennettyjä kasviksia, majoneesia, juustoa ja kinkkua. Makirullien tekemisen olen (todennäköisesti täysin syyttä) kokenut niin vaivalloiseksi ja hienovaraisuutta vaativaksi, etten ole koskaan edes kokeillut sitä. Maki-sushia rennomman kimbapin tekeminen oli kuitenkin niin yksinkertaista ja kivaa, että ehkä nyt uskallan kokeilla niitä makejakin!

Omiin kimbappeihini olen tähän mennessä käärinyt muun muassa tuoretta kurkkua ja paprikaa, keitettyä porkkanaa, munakasta, ryöpättyä pinaattia ja etikkaan säilöttyä retikkaa. Viimeisin on täytteistä olennaisin, sillä se tuo mukavasti kirpeyttä kasviskimbapin muuten melko pehmeään makuun. Seuraavaksi haluan kokeilla vähän tuhdimpaa kimbapia majoneesin ja juuston kanssa. Mutta löytyipä rullan sisältä mitä tahansa, veikkaan, että tätä herkkua tullaan näkemään tänä kesänä ruokapöydässäni aika usein!

kimbap01

Kasviskimbap (8 rullaa)

4 dl sushi- tai puuroriisiä

5 dl vettä

2 tl suolaa

4 tl seesamiöljyä

2 kananmunaa

100 g säilöttyä retikkaa

8 noriarkkia

wasabia, soijakastiketta

JA

1 porkkana

100 g tuoretta pinaattia

TAI

1/2 pienehköstä kurkusta

puolikas paprika

Riisiä saattaa muuten tulla tästä ohjeesta hieman liikaa, mutta alkuperäisen reseptin 2 desiä on aivan liian pieni määrä muiden täytteiden määrään nähden.

Valmista ensin riisi: Huuhtele se kylmällä vedellä ja liota sitä sitten kylmällä vedellä (5 dl) täytetyssä kattilassa noin 15 minuutin ajan. Lisää joukkoon suola, kuumenna vesi kiehuvaksi ja hiljennä sitten lämpöä pienimmälle teholle. Anna riisin kiehua kannen alla noin 10 minuutin ajan. Kun 10 minuuttia on kulunut, katkaise lämpö. Jätä kattila kuitenkin vielä hautumaan levylle toiseksi kymmeneksi minuutiksi. Riisiä ei kuuluisi sekoitella välissä. Kun riisi on jäähtynyt, mausta se seesamiöljyllä.

Riisin kiehuessa ja hautuessa valmista muut täytteet. Munakas syntyy kahdesta haarukalla rikki vatkatusta munasta, joiden joukkoon on lisätty 1/2 tl suolaa. Kaada munaseos keskilämpöiselle paistinpannulle ohueksi kerrokseksi ja hyydytä munakkaaksi. Leikkaa munakas 2 cm:n suikaleiksi sen jäähdyttyä.

Leikkaa porkkana pitkittäin kapeiksi suikaleiksi ja keitä niitä kevyesti suolatussa vedessä 3 minuutin ajan. Poimi porkkanat pois ja ryöppää pinaattia pari minuuttia samassa vedessä. Paprika ja kurkku eivät kaipaa pilkkomista kummempaa valmistelua eli jälkimmäinen vaihtoehto valmistuu hieman nopeammin.

Kimbap rullataan samalla tavalla kuin sushikin, eli valmistukseen tarvitaan myös bambumatto. Levitä arkille tasainen ohut kerros riisiä siten, että toiseen päähän jää noin 3 cm arkkia paljaaksi. Kostuta tuo osa vedellä, jotta saat rullan liimattua kiinni. Vettä voi lisätä saumakohtaan myös käärimisen jälkeen. Riisin jälkeen lisää muut täytteet reseptin yllä olevan kuvan mukaisesti ja kääri kimbap tiukalle rullalle. Leikkaa rulla terävällä veitsellä sopiviksi suupaloiksi. Wasabia ja soijakastiketta ei Hesarin tietojen mukaan kimbapin kanssa yleensä syödä, mutta kyllä ne sen kanssa hyviltä maistuvat!

kimbap02

Mainokset

2 kommenttia

Kategoria(t): Uncategorized

2 responses to “Arkisushia

  1. Näyttääpä hyvältä! Täytyy kokeilla. Viime kesänä innostuin ekaa kertaa sushin tekemisestä ja uudet reseptit ovat aina tervetulleita:)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s